Tuesday, December 4, 2012

Cara Menaikkan Like Page Di Facebook (GilaPing.com)

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Jika anda diluar sana seorang usahawan internet yang baru menceburi bidang ini mungkin anda akan ada sebuah Fan Page di Facebook. Secara logik akal, semakin ramai orang 'like' page anda maka semakin luas pasaran untuk anda berniaga. Jadi disini saya ingin kongsikan tips bagaimana untuk menaikkan 'like' di Facebook Fan Page anda.


Sebenarnya GilaPing merupakan servis menaikkan Like di facebook Fan Page. Ianya dijamin bukan datang daripada facebook robot tetapi datang dari orang biasa seperti kita yang selalu melayari Facebook setiap hari. Dikatakan 99% like datangnya dari Malaysia sendiri kerana GilaPing menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantara. Sudah sedia untuk menaikkan Like Page anda? Ikuti langkah dibawah.



1. Pergi ke Laman Facebook dan search GilaPing atau klik terus link ini http://www.facebook.com/GilaPing


2. Like page tersebut, dan klik pada Message atau klik https://www.facebook.com/messages/GilaPing


3. Hantarkan ayat seperti contoh di sebelah










Servis yang ditawarkan adalah sangat berpatutan dan setakat ini tiada komplen yang diterima setelah menggunakan perkhidmatan ini. Berikut adalah senarai harga untuk menaikkan like Facebook Fan Page anda.







1k Likes = RM100

2k Likes = RM200

3k Likes = RM300

4k Likes = RM400

5k Likes = RM500

6k Likes = RM600

7k Likes = RM700

8k Likes = RM800

9k Likes = RM900

10k Likes = RM1000

Jika anda inginkan lebih Like lagi, hantarkan saja mesej kepada Gilaping seberapa banyak yang anda inginkan dan anda pasti berpuashati dengan hasilnya. Cubalah!!



Komen La Kalau Berani

Saturday, December 1, 2012

Cara Membahagikan/Mencantumkan Fail Besar Dengan Mudah (HJ Split)

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Kebiasaan yang terjadi dalam kehidupan kita ialah apabila ingin menghantar sesuatu fail yang bersaiz besar kedalam emel namun sistem emel hanya menerima fail dengan saiz maksimum 25Mb sahaja. Jadi anda semua aku nak berkongsi tentang cara membahagikan fail yang besar kepada beberapa bahagian kecil supaya boleh dihantar menggunakan emel dan sebagainya.

Kenapa HJ Split? Paling utama kerana ianya Percuma!! Ianya bersaiz kecil dan tidak perlu install untuk menggunakannya. Ia juga menyokong platform 32 dan 64 bit Windows. Selain itu, ia mampu mengendalikan fail sehingga 100Gb. Ia boleh terus digunakan melalui CD, DVD dan Pendrive anda.

Kalau kepada anda yang memang sudah biasa menggunakan WinRAR mungkin anda rasa ianya merupakan antara yang terpantas untuk membahagikan fail namun setelah dicuba, didapati HJ Split jauh lebuh pantas dan mudah untuk digunakan. Bagaimana untuk menggunakan HJ Split? Ikuti langkah ini:


1. Pergi ke http://www.hjsplit.org atau klik http://www.freebytesoftware.com/download/hjsplit.zip untuk terus download HJ Split.


2. Dah siap download? Korang buka fail zip yang anda download tu dan double click di hjsplit.exe dan aplikasi hjsplit akan terbuka.







Membahagikan Fail

Bermulanya dari sini, maka korang dah boleh memulakan operasi. Pertama sekali bagaimana untuk membahagikan fail kepada beberapa bahagian. Contoh yang aku buat ni ialah menggunakan fail video. Ikuti langkah berikut:


1. Pada HJ Split, klik Split.


2. Korang akan dapat macam ni. Klik pada Input File


3. Pilih fail yang korang nak bahagikan. Dalam contoh aku ni, aku pilih video Ustaz Azhar Idrus punya ceramah. Dah pilih korang klik Open


4. Pilih saiz yang korang nak. Dalam kes aku ni, aku buat setiap bahagian bersaiz 24Mb iaitu saiz yang boleh muat dalam emel.


5. Klik Start dan korang tunggu sampai siap HJ Split membahagikan fail korang.


6. Bila dah siap, klik OK dan fail korang dah siap dibahagikan. Fail yang telah dibahagikan terdapat dalam lokasi yang sama dengan fail asal korang (jika lokasi Output tidak diubah)


Mencantumkan Fail

Apabila dah mantap ilmu membahagi korang, maka sudah tiba masa untuk ilmu mencantum fail pulak. Ikuti langkah berikut:


1. Pada HJ Split, klik Join


2. Korang akan dapat macam ni. Klik pada Input File

3. Cari fail yang hendak dicantumkan. Pilih fail yang bernama xxx.001 (xxx merujuk kepada nama fail) dan klik Open

4. Klik Start dan tunggu HJ Split mencantumkan kembali fail tersebut

5.  Bila dah siap, klik OK dan fail korang dah siap dicantumkan. Fail yang telah dicantumkan terdapat dalam lokasi yang sama dengan fail asal korang (jika lokasi Output tidak diubah)





Ok sekarang korang dah dapat memantapkan diri dengan ilmu membahagi dan mencantum fail. Kongsikan perkara baik ni sebab mereka juga akan perlukannya satu hari nanti. 




Komen La Kalau Berani

Cuba Baca Yang Ini Pula

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...