Thursday, May 31, 2012

Radio internet bapakku.fm

Assalamualaikum dan salam sejahtera


adakah korang semua pendengar radio?biasanya bila kita bercakap tentang radio, Era.fm, Hitz.fm, Hot.fm, dan segala macam radio yang kita boleh dengar melalui radio dirumah mahupun didalam kereta dan henset. namun tahukah korang akan kewujudan radio internet? kalau dedulu sebelum wujudnya streamyx ni susah nak dapat dengar radio internet ni walaupun di luar negara radio internet ni menjadi trend radio disana. whatever la.


namun selepas perkhidmatan jalur lebar mencanak-canak tumbuh di Malaysia, maka radio internet pun mula mencari tempatnya di sini. ada juga radio swasta yang menyediakan sistem streaming untuk radio mereka namun adalah lebih mudah untuk mendengar radio konvensional ini menggunakan radio biasa daripada streaming radio. 


adakah anda masih ingat dengan seorang dj yang dahulunya terkenal dengan alunan lagu-lagu XPDC menghiasi latar suaranya? antara dj pertama yang merakamkan album sendiri di malaysia. beliau ialah DJ Isma Halil Hamzah atau lebih dikenali dengan nama DJ Isma. untuk pengetahuan korang, beliau tidak menyepikan diri tetapi telah membangunkan radio internet beliau sendiri iaitu Bapakku.fm. tak pernah dengar ke? pada pendapat aku, genre radio ni memang best dan bercampu-campur. ada lagu lama, baru, atas tanah dan juga bawah tanah (underground).


walaupun namanya agak pelik, namun radio ini mempunyai golongan pendengarnya yang tersendiri. sehingga post ini ditulis, seramai 26775 pendengar telah 'like' page facebook bapakku.fm di http://www.facebook.com/bapakku.fm . aku kenal radio ni pun baru 6 bulan tapi selepas mendengar radion ni, aku jadi tak berapa nak layan dah radio biasa. kenapa agaknya?

  • radio yang sangat kurang iklan. iklan hanya slot radio mereka sendiri
  • lagu tak berhenti-henti.
  • azan dan tazkirah setiap kali masuk waktu solat
  • anda hanya akan dengar 3 perkara. Lagu, Suara DJ dan Suara orang telefon konti.
biar betul? inilah hakikatnya radio internet. keterangan lebih lanjut lawati laman facebook bapakku.fm atau website bapakku.fm di http://bapakku.fm/.aku sendiri dah dapat baju free februari lalu sebab hantar puisi. so try la dengar bapakku.fm sebab zaman sekarang semua henset dah canggih-canggih.


software free untuk editing gambar

Assalamualaikum dan salam sejahtera

kali ini aku nak post pasal software editing untuk gambar.kebanyakan diantara kita memang menggunakan software power mower yang mahal dan berbayar. ada jugak yang tak mampu lalu menggunakan software mahal lalu membeli dvd software cetak rompak. so untuk mengelakkan korang semua guna benda yang salah disisi undang-undang, check la software yang aku listkan dibawah ni:

1) Paint.net


software ni aku guna memang cukup lama.lebih kurang dah 4 tahun.so far bila ditambah dengan extension dia,memang dah jadi ala2 Kedai Gambar pun ada (Photoshop la tu!).interface yang mudah dan ala2 professional membuatkan aku guna software ni agak lama.nak pakai photoshop tu susah sikit sebab masa tu pc sendiri tak ada so aku guna pc ofis la.ni la sedikit interface dia aku tunjuk untuk tatapan dan penilaian korang.

2) Picasa


software ni aku baru je guna sebab kemaruk dengan paint.net.lagipun masa dia mula-mula keluar,tak la sehebat paint.net ni.apa yang best pasal picasa ni ialah viewer dia sangat light (maklum la product google) dan bermacam-macam preset dah disediakan untuk korang senang nak edit.sangat sesuai untuk newbie.selain tu, dia kasi link terus dengan akaun Google+.

3) Photoscape


ni pun software yang aku agak gila dulu kala.tapi sekarang ni tak la.antaramuka yang simple dan mudah difahami serta tak susah nak guna.effect seperti vignette dan tilt shift memang dah ada dalam software ni.lagipun dia dah ada explorer kat sebelah kiri skrin semasa editing dijalankan untuk memudahkan urusan mencari gambar-gambar yang dikehendaki.



4) Microsoft Office Picture Manager


inilah software paling asas yang korang semua boleh jumpa dalam pc@laptop korang.tu pun kalau korang install Microsoft Office la.memang asas tahap dewa la.maut punya simple.tetapi dengan software ni la aku cari makan dulu-dulu.bayangkan edit gambar kahwin dengan software ni je.punya la sengkek.aduhai.apa-apa pun software ni adalah paling asas dalam editing.crop, hue, saturation, resize, rotate, red eye removal dan bermacam-macam lagi tool disediakan.

apa yang aku senaraikan tu adalah software yang ada dalam laptop aku ni.kalau korang ada cadangan dan tambahan, kongsilah dengan aku. ilmu tak rugi dikongsi dan semakin bertambah berbanding harta yang semakin merosot bila dikongsi.diharap apa yang aku kongsi ni berguna untuk korang.

Satu Permulaan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Akhirnya setelah beberapa tweaking yang aku rasakan perlu maka tertulis jugak blog ni.walaupun progress agak lembab namun berjalan kalau nak berbanding yang pickup power tapi kecundang dalam perjuangan.anyway,kalau ada yang nak kongsi idea@pendapat tu emel je kat aku di abgsempoi7@gmail.com.

Cuba Baca Yang Ini Pula

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...