Thursday, November 8, 2012

Cara Format Laptop/PC Menggunakan Pendrive

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Kali ini aku nak berkongsi dengan korang semua cara nak format laptop/PC dengan hanya menggunakan pendrive. Kalau nak guna kad memori pun boleh juga. Cara ini membolehkan laptop yang tiada atau rosak CD drive boleh diformat semula tanpa perlu membeli CD drive yang baru.

Sebelum memulakan kerja memformat, check benda-benda ni dulu:
- Saiz pendrive yang disarankan adalah 8Gb
- BIOS motherboard laptop/pc yang hendak diformat mestilah support usb boot
- Korang dah download/ada ISO windows 7

kalau korang dah cukup syarat jom kita ke langkah seterusnya. 

1. Mula-mula sekali korang klik di sini 


2. Install software tersebut kedalam laptop/pc korang


3. Buka software tu dan korang akn nampak benda ni. Jadi korang klik pada Browse. Korang pilih ISO yang korang dah download tu dan klik ok.kemudian korang klik next.


4. korang klik USB Device sebab korang nak guna pendrive format laptop kan?


5. pastikan pendrive korang bersaiz besar.kalau kecik nanti tak muat. kemudian klik Begin Copying.


6. klik Erase USB Device. pastikan juga pendrive korang memang kosong dan tiada benda-benda penting.


7. Bila dah start copying maka korang tunggu jela sampai siap.






8. Next step ialah korang perlu masuk kedalam BIOS dan setkan USB Device kepada urutan pertama/first boot device. Save setting dan exit.

9. Semasa laptop/pc yang hendak diformat baru dihidupkan, korang sumbat pendrive kedalam slot USB dan proses fotmat akan bermula.

Selamat Memformat!!



Komen La Kalau Berani

4 comments:

  1. Bang.. saya newbies.. ni format ke reinstall?? Kalau nak format saja mcmana??


    Ps: cuba teka siapa saya.. miahhaaa!!!

    ReplyDelete
  2. format atau reinstall tu tertakluk pada apa yg ko nk buat.kalau tak format maka ko reinstall la.kalau ko format maka jadilah ia format.

    ReplyDelete
  3. tak paham step2 format tu..sy budak baru belajar..

    ReplyDelete
  4. tu bukan step format, tu step macam mana nak isi ISO dalam pendrive untuk format.cara format aku x post lagi.

    ReplyDelete

Cuba Baca Yang Ini Pula

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...