Tuesday, June 5, 2012

Cara Nak Mengenalpasti Hardware Asas Komputer Tanpa Membuka PC/Laptop



Assalamualaikum dan salam sejahtera


Kadang-kadang apabila kita berhadapan dengan sesuatu masalah tentang driver komputer korang dan korang pulak tak ingat model komputer ataupun jenis pc pasang sendiri, dah tentu nak download driver tu kena buka pc nak tengok apa jenis motherboard yang korang guna. Itu pun kalau jumpa la label jenis motherboard tu. Kalau tak jumpa nak buat macam mana? Salah satu cara terbaik ialah dengan menggunakan CPU-Z. Apakah CPU-Z?


 CPU-Z is a freeware that gathers information on some of the main devices of your system.


CPU

  • Name and number.
  • Core stepping and process.
  • Package.
  • Core voltage.
  • Internal and external clocks, clock multiplier.
  • Supported instruction sets.
  • Cache information.

Mainboard

  • Vendor, model and revision.
  • BIOS model and date.
  • Chipset (northbridge and southbridge) and sensor.
  • Graphic interface.

Memory

  • Frequency and timings.
  • Module(s) specification using SPD (Serial Presence Detect) : vendor, serial number, timings table.

System

  • Windows and DirectX version.



So korang dah faham dan nak tahu cara menggunakannya?Mula-mula sekali korang download CPU-Z disini









1) Dah siap download, korang Install CPU-Z.


2) Dah install, korang run CPU-Z dan akan dapat lihat macam ni.


3) Yang ni pula maklumat tentang motherboard dan bios korang



4) Ni maklumat tentang RAM (Random Access Memory) korang secara kasarnya




5) Ni SPD (Serial Presence Detect) yang akan menunjukkan motherboard korang ada berapa slot RAM, jenama dan jenis RAM, macam-macam lagi la detail tentang RAM korang


6) Ni maklumat tentang grafik pc/laptop korang. Apa jenis kad grafik, GPU, dan saiz memori kad grafik korang


7) Apabila korang dah validate, korang akan dapat maklumat macam ni.












Apa yang nak dilakukan selepas ini? Terserah kepada korang. Mungkin dengan maklumat ini memudahkan korang nak upgrade RAM, tukar pemproses, update bios dan sebagainya.





Komen La Kalau Berani

No comments:

Post a Comment

Cuba Baca Yang Ini Pula

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...