Saturday, June 16, 2012

Cara Download Video Dari Internet (Youtube,Google Video,Facebook dsb)

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Menurut pemerhatian aku, dah banyak sangat orang tunjuk cara download video dari internet tapi semua menggunakan software dan tak banyak yang menggunakan extension. So kali ni aku nak berkongsi dengan korang cara download video dari internet menggunakan extension Mozilla Firefox. Bukan setakat video, malahan audio pun boleh download menggunakan extension ini.

1) Download extension DownloadHelper di sini

2) Klik Add To Firefox.

3) Klik Install

4) Klik Restart Now. Mozilla Firefox akan restart lepas korang klik restart.

5) Lepas firefox dah restart, korang akan perasan ada logo DownloadHelper kat Firefox korang. Buka website yang korang nak download video (contohnya Youtube)

6) Buka video yang korang nak download

7) Semasa video korang nak load, korang akan lihat logo DownloadHelper akan berpusing-pusing. Klik pada anak panah kecik kat tepi logo DownloadHelper dan pilih kualiti video yang korang nak download. Lagi tinggi kualiti video, makin besarlah saiznya.

8) Korang pilih pulak macam mana korang nak download. Kalau nak guna downloader Mozilla Firefox, korang terus klik download. Kalau korang nak guna software downloader lain, korang klik copy URL.

9) Aku pilih nak download guna downloader Firefox. Lepad korang klik download, klik je save atau pilih tempat lain untuk korang letak video yang akan korang download.

10) Video korang sedang dalam proses download. Lepas je siap, korang dah boleh tengok video korang




Diharap dengan penerangan aku, kini korang dah jelas cara bagaimana nak download video dari internet. Bukan setakat youtube je, facebook, google video dan entah apa-apa lagi video yang korang nampak dalam browser tu boleh korang download dengan cara yang sama. Enjoy!!!




Komen La Kalau Berani

No comments:

Post a Comment

Cuba Baca Yang Ini Pula

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...