Friday, June 15, 2012

Basic Photo Guide - Bagaimana Mengambil Gambar Macro / Macro Photoshoot

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Agak lama aku tak menulis dalam blog aku ni dan terbiar bersawang beberapa hari. Disebabkan gesaan oleh beberapa rakan kepada aku, maka aku akan post jugak mengenai asas fotografi tapi takkan aku nak cerita pasal macam mana nak tangkap gambar pulak. Rasanya semua dah tau tu.


Kali ni aku nak berkongsi dengan korang pasal cara nak ambil gambar macro atau orang kampung aku panggil macrophotography. Apekemendenye tu? Macro photography ialah fotografi untuk memperbesarkan imej benda kecik-kecik. Kalau guna lens standard dan terus shoot dekat-dekat memang tak dapek nak nolong la. So terdapat beberapa cara untuk memacrokan dslr korang.


1) Macro Lens
- Dengar nama pun dah tau memang untuk shoot gambar macro. Hasil memang cantik tapi modal nak dapat sebijik lens ni boleh tahan la jugak. Cara nak guna lens ni mudah je. Pasang kat dslr korang dan terus shoot jela.


2) Close Up Filter
- Kalau korang tak mampu nak beli macro lens, korang beli la close up filter. Hasil memang la tak setanding macro lens tapi tak mengecewakan. Cara menggunakannya ialah korang pasang kat depan lens sama macam korang pasang uv filter atau apa-apa filter pada lens korang.


3) Macro Extension Tube (MET)
- Tak mampu nak beli close up filter tapi nak memacrokan diri so korang boleh cuba macro extension tube pulak. Aku sendiri pun guna ni je kalau nak macro. Harga pun dalam lingkungan RM35 je. Cara nak guna benda ni, setkan aperture lens korang kepada aperture yang korang nak. Pastu korang off dslr, tanggalkan lens, pasangkan MET kepada body dslr dan pasangkan lens pada MET. Kalau korang punya MET murahan macam aku, aperture kena set sebelum pasang lens kepada MET dan hanya manual focusing je yang boleh. Kalau yang mahal sikit ada la autofocus.


4) Reverse Lens
- Inilah teknik macro paling jimat kos namun berisiko tinggi. Tak perlu nak gunakan alatan tambahan untuk menjadikan lens korang jadi macro lens. Caranya ialah korang setkan aperture yang dikehendaki, tanggalkan lens dan pegang secara terbalik. Fokus manual sahaja. Risiko lens terjatuh atau dimasuki serangga adalah antara sebab mengapa cara ni berisiko namun hasilnya amat memuaskan. Kalau nak selamat, korang boleh pasangkan reverse ring kepada lens korang.


5) Gabungan Tele-Reverse Lens
- Teknik ini hampir sama dengan reverse lens namun perbezaannya hanya bilangan lens yang digunakan. Jika reverse lens korang menggunakan hanya satu lens, gabungan tele-reverse lens ni menggunakan 2 lens. Caranya ialah korang terbalikkan lens dan letakkan lens dihadapan telephoto lens. Kalau tak ada tele, lens 18-55mm pun dah cukup. Aku try pada 18-55mm dan letakkan 50mm reverse lens dengan hasil yang memuaskan.


6) Bellow
-Inilah antara kelengkapan dslr yang jarang kita nampak zaman sekarang ni. Bellow ni mempunyai kesan seperti MET namun boleh diubah mengikut panjang maksimum bellow anda. Selain macro effect, bellow juga mampu menghasilkan imej tilt-shift.






Kini korang dah tahu macam mana nak memacrokan diri korang. Kenapa perlu macro? Manalah tahu kot-kot korang ronda-ronda taman dan ternampak ladybird hinggap atas bunga dan korang nak sangat shoot gambar ladybird tu, masa tu la gunanya ilmu macro ni. Untuk wedding photographer pulak, gambar cincin dan detail persiapan seperti mata dan bibir pengantin boleh juga menggunakan teknik macro. Tak rugi mencuba dan tak rugi belajar. Apa tunggu lagi? Jom Macro!!





Komen La Kalau Berani

No comments:

Post a Comment

Cuba Baca Yang Ini Pula

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...