Tuesday, December 4, 2012

Cara Menaikkan Like Page Di Facebook (GilaPing.com)

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Jika anda diluar sana seorang usahawan internet yang baru menceburi bidang ini mungkin anda akan ada sebuah Fan Page di Facebook. Secara logik akal, semakin ramai orang 'like' page anda maka semakin luas pasaran untuk anda berniaga. Jadi disini saya ingin kongsikan tips bagaimana untuk menaikkan 'like' di Facebook Fan Page anda.


Sebenarnya GilaPing merupakan servis menaikkan Like di facebook Fan Page. Ianya dijamin bukan datang daripada facebook robot tetapi datang dari orang biasa seperti kita yang selalu melayari Facebook setiap hari. Dikatakan 99% like datangnya dari Malaysia sendiri kerana GilaPing menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantara. Sudah sedia untuk menaikkan Like Page anda? Ikuti langkah dibawah.



1. Pergi ke Laman Facebook dan search GilaPing atau klik terus link ini http://www.facebook.com/GilaPing


2. Like page tersebut, dan klik pada Message atau klik https://www.facebook.com/messages/GilaPing


3. Hantarkan ayat seperti contoh di sebelah










Servis yang ditawarkan adalah sangat berpatutan dan setakat ini tiada komplen yang diterima setelah menggunakan perkhidmatan ini. Berikut adalah senarai harga untuk menaikkan like Facebook Fan Page anda.







1k Likes = RM100

2k Likes = RM200

3k Likes = RM300

4k Likes = RM400

5k Likes = RM500

6k Likes = RM600

7k Likes = RM700

8k Likes = RM800

9k Likes = RM900

10k Likes = RM1000

Jika anda inginkan lebih Like lagi, hantarkan saja mesej kepada Gilaping seberapa banyak yang anda inginkan dan anda pasti berpuashati dengan hasilnya. Cubalah!!



Komen La Kalau Berani

Saturday, December 1, 2012

Cara Membahagikan/Mencantumkan Fail Besar Dengan Mudah (HJ Split)

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Kebiasaan yang terjadi dalam kehidupan kita ialah apabila ingin menghantar sesuatu fail yang bersaiz besar kedalam emel namun sistem emel hanya menerima fail dengan saiz maksimum 25Mb sahaja. Jadi anda semua aku nak berkongsi tentang cara membahagikan fail yang besar kepada beberapa bahagian kecil supaya boleh dihantar menggunakan emel dan sebagainya.

Kenapa HJ Split? Paling utama kerana ianya Percuma!! Ianya bersaiz kecil dan tidak perlu install untuk menggunakannya. Ia juga menyokong platform 32 dan 64 bit Windows. Selain itu, ia mampu mengendalikan fail sehingga 100Gb. Ia boleh terus digunakan melalui CD, DVD dan Pendrive anda.

Kalau kepada anda yang memang sudah biasa menggunakan WinRAR mungkin anda rasa ianya merupakan antara yang terpantas untuk membahagikan fail namun setelah dicuba, didapati HJ Split jauh lebuh pantas dan mudah untuk digunakan. Bagaimana untuk menggunakan HJ Split? Ikuti langkah ini:


1. Pergi ke http://www.hjsplit.org atau klik http://www.freebytesoftware.com/download/hjsplit.zip untuk terus download HJ Split.


2. Dah siap download? Korang buka fail zip yang anda download tu dan double click di hjsplit.exe dan aplikasi hjsplit akan terbuka.







Membahagikan Fail

Bermulanya dari sini, maka korang dah boleh memulakan operasi. Pertama sekali bagaimana untuk membahagikan fail kepada beberapa bahagian. Contoh yang aku buat ni ialah menggunakan fail video. Ikuti langkah berikut:


1. Pada HJ Split, klik Split.


2. Korang akan dapat macam ni. Klik pada Input File


3. Pilih fail yang korang nak bahagikan. Dalam contoh aku ni, aku pilih video Ustaz Azhar Idrus punya ceramah. Dah pilih korang klik Open


4. Pilih saiz yang korang nak. Dalam kes aku ni, aku buat setiap bahagian bersaiz 24Mb iaitu saiz yang boleh muat dalam emel.


5. Klik Start dan korang tunggu sampai siap HJ Split membahagikan fail korang.


6. Bila dah siap, klik OK dan fail korang dah siap dibahagikan. Fail yang telah dibahagikan terdapat dalam lokasi yang sama dengan fail asal korang (jika lokasi Output tidak diubah)


Mencantumkan Fail

Apabila dah mantap ilmu membahagi korang, maka sudah tiba masa untuk ilmu mencantum fail pulak. Ikuti langkah berikut:


1. Pada HJ Split, klik Join


2. Korang akan dapat macam ni. Klik pada Input File

3. Cari fail yang hendak dicantumkan. Pilih fail yang bernama xxx.001 (xxx merujuk kepada nama fail) dan klik Open

4. Klik Start dan tunggu HJ Split mencantumkan kembali fail tersebut

5.  Bila dah siap, klik OK dan fail korang dah siap dicantumkan. Fail yang telah dicantumkan terdapat dalam lokasi yang sama dengan fail asal korang (jika lokasi Output tidak diubah)





Ok sekarang korang dah dapat memantapkan diri dengan ilmu membahagi dan mencantum fail. Kongsikan perkara baik ni sebab mereka juga akan perlukannya satu hari nanti. 




Komen La Kalau Berani

Wednesday, November 28, 2012

Cara Menaikkan Pembaca/Viewer Blog Secara Percuma (GilaPing.com)

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Sebagai seorang blogger, semestinya anda mahukan blog anda dibaca oleh ramai orang dan sekiranya anda menggunakan blog untuk berniaga, peningkatan pembaca blog anda menandakan bisnes anda akan meningkat tidak lama lagi. Akan tetapi bagaimana caranya untuk menaikkan jumlah pembaca/viewer blog anda secara percuma dan mudah? Salah satu cara terbaik adalah dengan menggunakan perkhidmatan sebuah website buatan Malaysia iaitu GilaPing.com. Berikut adalah caranya:



1. Buka website GilaPing di http://gilaping.com dan klik di ruangan Login menggunakan Facebook

2. Klik Login using Facebook

3. Masukkan emel dan kata laluan Facebook anda

4. Apabila dah masuk, klik Widget kongsi trafik

5. Copy kod widget tak kisah sama ada mini, menegak atau melintang

6. Buka akaun blogger anda, klik pada Layout dan klik Add a Gadget dan seterusnya klik lambang [+] pada HTML/Javascript

7. Paste skrip widget tadi kedalam ruangan Content dan klik save

8. Pergi semula ke website GilaPing dan pergi ke ruangan paling bawah dan copy skrip GilaPing referrer widget. Ulang langkah 5 hingga 7

9. Buka website GilaPing dan klik pada Post Baru

10. Korang akan dapat ruangan seperti ini

11. Pergi ke post blog yang korang nak naikkan viewer tersebut dan copy link post itu

12. Paste link tadi kedalam ruangan blog URL/post URL dan klik Ping! di website GilaPing

13.Pilih kategori dan klik Submit Artikel










Kini anda telah bersedia untuk menerima viewer yang banyak ke blog anda. Tetapi bagaimana ianya berfungsi? ia menggunakan sistem perkongsian data iaitu link blog anda akan dipaparkan di blog lain manakala link blog lain akan dipaparkan ke blog anda. Apa yang penting ianya adalah percuma. Apa tunggu lagi? Jom GilaPing!



Komen La Kalau Berani

Wednesday, November 14, 2012

Jadual Gaji Kakitangan Awam 2013

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Selamat menyambut hari Deepavali bagi mereka yang menyambutnya dan juga Salam Maal Hijrah untuk umat Islam sekalian. Selepas terdetik hati aku nak cari kisah pasal gaji ni maka aku pun meronda kedalam internet dan menemui beberapa kepingan gambar yang telah diimbas. Akan tetapi amatlah huduh dengan senget dan tulisan tak berapa jelas. Sebagai rakyat Malaysia yang prihatin, aku telah betulkan semula keadaan tak senonoh tersebut dan berkongsi dengan korang semua. Maka dengan ini saya memohon maaf kepada pemilik asal gambar tersebut sebab copy sesuka hati tapi dengan niat berkongsi. Kira dapat pahala la manusia yang upload tu. Baiklah, sila copy gambar jadual gaji untuk kakitangan kerajaan 2013 dibawah. Share sebanyak mana yang anda mampu. No copyright needed. Kalau rajin ucap la terima kasih. Hehehe





Komen La Kalau Berani

Thursday, November 8, 2012

Cara Format Laptop/PC Menggunakan Pendrive

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Kali ini aku nak berkongsi dengan korang semua cara nak format laptop/PC dengan hanya menggunakan pendrive. Kalau nak guna kad memori pun boleh juga. Cara ini membolehkan laptop yang tiada atau rosak CD drive boleh diformat semula tanpa perlu membeli CD drive yang baru.

Sebelum memulakan kerja memformat, check benda-benda ni dulu:
- Saiz pendrive yang disarankan adalah 8Gb
- BIOS motherboard laptop/pc yang hendak diformat mestilah support usb boot
- Korang dah download/ada ISO windows 7

kalau korang dah cukup syarat jom kita ke langkah seterusnya. 

1. Mula-mula sekali korang klik di sini 


2. Install software tersebut kedalam laptop/pc korang


3. Buka software tu dan korang akn nampak benda ni. Jadi korang klik pada Browse. Korang pilih ISO yang korang dah download tu dan klik ok.kemudian korang klik next.


4. korang klik USB Device sebab korang nak guna pendrive format laptop kan?


5. pastikan pendrive korang bersaiz besar.kalau kecik nanti tak muat. kemudian klik Begin Copying.


6. klik Erase USB Device. pastikan juga pendrive korang memang kosong dan tiada benda-benda penting.


7. Bila dah start copying maka korang tunggu jela sampai siap.






8. Next step ialah korang perlu masuk kedalam BIOS dan setkan USB Device kepada urutan pertama/first boot device. Save setting dan exit.

9. Semasa laptop/pc yang hendak diformat baru dihidupkan, korang sumbat pendrive kedalam slot USB dan proses fotmat akan bermula.

Selamat Memformat!!



Komen La Kalau Berani

Sunday, August 5, 2012

Jalan-Jalan Cari Baju Raya (Arked Ramadan Terminal Bas Kuantan)

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Setelah di sebelah petang aku merayap ke Bazar Ramadan Taman Tas maka di sebelah malamnya pula terniat di hati nak merayap ke Kuantan untuk mencari baju raya. Al maklum sahaja tahun ini merupakan tahun pertama aku tidak bertugas pada hari raya. Namun disebabkan tiada keretaku bawaku jalan-jalan maka aku telah keluar merayap bersama Asrin dengan niat mencari baju raya.


Sesampainya aku di arked ini, aku agak terkejut dengan pertambahan keluasan ruang perniagaan pada tahun ini. Jika dilihat tahun-tahun sebelumnya, ruang niaga yang ada tidaklah begitu besar namun pada tahun ini, ruangnya telah ditambah sehingga menghampiri jalanraya. Ini bermaksud ruang untuk meletakkan kenderaan semakin sedikit dan ini agak menyukarkan pembeli untuk meletakkan kenderaan mereka.


Sambil aku merayau, mata aku melilau mencari pakaian yang mungkin aku berkenan namun hampa dan kecewa. Mungkin disebabkan aku tidak keluar bersama isteri aku menyebabkan aku tak pandai memilih pakaian (sebelum ni baju raya dia yang pilihkan untuk aku). Maka akhirnya aku pergi kesana dengan tidak membeli apa-apa pakaian. Orang ramai yang datang menyesakkan keadaan dan membuatkan aku pening berada didalamnya kerana canopy yang dipasang bersambung-sambung dan ruang pengudaraan agak terhad menjadikan aku hampir lemas.


Tapi untuk warga Kuantan sudah semestinya arked ini menjadi pilihan kerana ianya menawarkan harga istimewa sempena ramadan yang datang cuma setahun sekali sahaja. Walaupun ada terdapat arked seperti ini di sekitar Kuantan namun disini adalah yang terbesar. Jom layan gambar yang aku ambil semasa disana.


Sampul duit raya yang kini semakin hangat dierkatakan. Sampul tidak melambangkan isi dalamnya.


Songkok dalam pelbagai pilihan warna dan jenis menanti pembeli


Permaidani raya dilelong dengan harga yang mampu dimiliki


Minyak wangi asli dijual dalam botol kecil


Senjata pun turut dijual? Ini replika sahaja.


Macam mana boleh terselit kedai makan disini?


Pelbagai jenis lampu dijual. Khas untuk mereka yang mungkin beraya dalam kegelapan ketika ketiadaan bekalan elektrik.


Pemilik kedai menyatakan trend selipar dan kasut raya pada tahun ini adalah berkonsepkan belang-belang. Betul atau tidak terserah kepada anda untuk menilai


Kopiah pun ada jika tidak memakai songkok


Pemilik Silica Creative Sdn Bhd, En Asrin sedang membelek-belek baju melayu untuk dibelikan kepada anak-anak saudaranya di hari raya nanti


Arked dilihat dari tepi jalan. Memang agak panjang


Apam balik dan burger pun terselit juga disini


Salah seorng pengunjung tersengih-sengih apabila dihalakan kamera kearahnya







Komen La Kalau Berani

Jalan-Jalan Cari Bazar Ramadan (Taman Tas)

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Selepas aku selesai bertugas pada hari jumaat maka aku bergerak balik ke Kuantan menggunakan superbike Wave 100 aku. Dalam perjalanan ke sana, dalam kepala aku dah terbayang bazar ramadan di kawasan Kuantan. Yang mana satu aku nak pergi mula-mula sekali aku pun tak pasti. Jadi aku telah memilih bazar yang berdekatan sahaja dan pilihan aku ialah bazar ramadah Taman Tas.


Kenapa Taman Tas? Suka hati aku nak pergi bazar mana pun. Lagipun di Kuantan sahaja terdapat lebih kurang 40 bazar ramadan yang beroperasi sepanjang bulan ramadan ini. Bazar ramadan Taman Tas antara yang meriah di Kuantan. Dengan bilangan peniaga menghampiri seratus gerai jualan, pelbagai juadah disediakan dan termasuk menu yang bagi aku kali pertama aku lihat iaitu ketam goreng tepung. Biar betul? Tapi itulah hakikatnya. Jom layan gambar yang aku sempat ambil semasa berada disana.


Suasana di bazar


Ayam bakar madu


Alie murtabak. Rakan seperjuanganku semasa aku bekerja di pasar malam dahulu.


Ayam goreng pun ada


Nasi kerabu turut dijual disini


Ayam panggang dan pelbagai jenis panggangan


Air katira. Semakin terkenal nampaknya minuman ini


Kek pun ada di sini


Inilah dia yang hangat diperkatakan. Ketam goreng tepung. Lupa pulak aku nak tanya harganya.


Pelanggan berpusu-pusu mendapatkan ayam madu terbaik di bazar ini


Tembikai pun ada di sini







Komen La Kalau Berani

Cuba Baca Yang Ini Pula

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...